לאחרונה הגיעו אלינו תלונות כי תנים ולעיתים שועלים נראים משוטטים בתוך היישובים, ופעמים אף חודרים לחצרות הבתים.
התן והשועל שייכים למשפחת הכלבים, הנם בעלי חיים אופורטוניסטים (מנצלים הזדמנויות למציאת מזונם), ומשום כך אינם חוששים להתקרב למגורי האדם .פעמים רבות מוצאים התנים והשועלים בישובים את ארוחת הלילה שלהם.(בד"כ על ידי חיטוט בפחי האשפה), אכילת מזון המיועד לכלבים/חתולים הנמצא בחצר או ציד עכברים בחצרות הישוב. כמות המזון בשטח מושפעת בצורה דרסטית ע"י האדם
למרות ששני המינים שייכים לאותה משפחה ניתן להבדיל ביניהם בקלות: התן גבוה וגדול מהשועל, צבע פרוותו אפור אדמדם, אוזניו וזנבו קצרים. השועל לעומתו קטן יותר, צבע פרוותו אדמדם וניכר למרחוק בזנבו הארוך בעל הקצה הלבן.
בשנות השישים בוצעה הרעלה המונית של תנים מחשש שהם מפיצים כלבת. לאוכלוסיית התנים לקח זמן רב להתאושש וכיום ידוע שאינם בין נשאי המחלה העיקריים. בעבר עמד ממוצע ההמלטות לשנה על המלטה אחת בלבד, לאור הגדלת מקורות המזון הזמינים עלה מספר ההמלטות לשתיים בשנה בממוצע, וחלה עליה בגודל השגר (מספר הגורים בהמלטה).
למרות היותם נפוצים, כל ימות השנה, בעונה זו רואים אותם יותר מהסיבות הבאות:
לידיעתכם שועלים וגם תנים אינם מתקרבים לבני אדם. הם אינם מתקיפים ואינם נושכים אלא אם כן התקיפו אותם, אין כל סיבה לפחד מהם. לכשיתבגרו הגורים הם יפסיקו לבקר אתכם, אלא אם כן האשפה והזבל או מקורות מזון אחרים ימשיכו להיות זמינים עבורם. אי לכך:
התנים והשועלים מביאים תועלת לאדם בכך שהם טורפים ומרחיקים עכברים, חולדות ונברנים מסביבת המגורים ומקטינים את כמות המכרסמים בשטחים החקלאים.
תנים ושועלים הם חיות בר מוגנות והפגיעה בהם אסורה עפ"י החוק!
שועלים ותנים הם חיות בר ולפיכך אם נתקלתם בהם בשיטוטיכם – שימרו על מרחק. אל תנסו ללטף אותם או לפתותם במזון, כי ההתנהגות שלנו (בני האדם) לא תמיד מובנת לחיית הבר. צפו בתנים/שועלים ממרחק וללא תנועות פתאומיות העלולות להבריחם ותיהנו מ"הספארי" ביישובכם.
לפרטים נוספים ומענה ניתן לפנות למחלקה הווטרינרית בכתב: shanib@bns.org.il